Fra høsten 2017 starter Skjeberg Folkehøyskole opp en ny linje med fokus på frivillig arbeid. Elevene skal jobbe lokalt i ulike miljø rundt skolen, mens studieturene legges til eksotiske steder som Calabria i Sør-Italia og Zambia i det sørlige Afrika. 

Studietur med kontraster: Zambia er et land fylt med kontraster. Fattige bydeler og vakker natur. Sosiale utfordringer og blide mennesker!

Som elev på linjen «Frivillig arbeid og mental styrke» vil du selv kunne påvirke hvilke målgrupper du vil jobbe mot. Det kan være de store hjelpeorganisasjonene som Røde Kors eller Blå Kors (rus), støttegrupper for ungdom som sliter, aktivisering av flyktningebarn, besøkstjeneste for eldre, naturvern, økologisk jordbruk eller lignende. Du kan til og med få hjelp til å starte din egen private hjelpeorganisasjonen eller støttegruppe i løpet av året.
TV-aksjonen: Som en del av opplegget vil linja «Frivillig arbeid og mental styrke» engasjere seg i TV-aksjonen på NRK. Her med Skjeberg-elever fra siste års aksjon som gikk til Røde Kors. 

Høsttur: Med fokus på flyktninger (Sør-Italia)
Hovedfokus på høsten vil likevel være flyktningestrømmen over Middelhavet. I oktober vil linjen forflytte seg til Calabria, som utgjør spissen på Italia. Dette området er mottaker for et stort antall båtflyktninger som kommer over Middelhavet fra Afrika. Skjeberg Folkehøyskole samarbeider med organisasjonen «Projects Abroad» som har lang erfaring med slikt arbeid. Blant annet skal du som elev jobbe med aktivisering  av flyktningbarn og hjelpe flyktninger med praktiske ting som utdeling av klær og utstyr, skjemautfylling og butikkbesøk. Alt som gjør første møtet med Europa litt lettere.
Nytt hjem: Landsbyen Camini i Sør-Italia har blitt et nytt hjem for mange båtflyktninger. Her får du jobbe med ulike tiltak rettet mot flyktningene for å lette deres møte med Europa.  

Vårtur: Zambia – smilets land, med store utfordringer!
Hovedturen legges til Zambia. Selv om zambierne kaller landet sitt for «smilets land», har de store utfordringer økonomisk og sosialt. Landet ligger på 137 plass (Norge nr. 1) på FN’s rangering av levevilkår i alle land.  Her vil du lære veldig mye om levekår i et utviklingsland med alle utfordringer folket her har med skole, helse, mat, arbeid osv. Som frivillig i Zambia vil du kunne jobbe på barnehjem og skoler med aktivisering, matlaging eller undervisning, med jente- og kvinnegrupper om helseinfo eller skolering om rettigheter, eller idrett med treninger og arrangere turnering. Vi besøker også en tradisjonell afrikansk landsby for å se på hvordan de lever der. Også her kan du få velge hvilke målgrupper du ønsker å jobbe sammen med.
Vennlighet: Zambia er kalt «smilets land», og det skjønner en når en har besøkt landet.

Barnehjem: På barnehjemmet «Umoyo Orphange» kan du leke, lage mat eller undervise. Umoyo betyr «vi som lever».

Victoria Falls og safari i Botswana
Turen til Zambia avsluttes med et opphold i Livingstone, på grensen mot Zimbabwe og Botswana. Her besøker vi et av verdens største naturfenomen, Victoria Falls, som er en foss så stor at det ikke nytter å prøve å forklare hverken lydnivå eller vannmengder. Vi bruker også et par dager på safari i Botswana hvor vi får sett alle de store og flotte afrikanske dyrene som elefanter, sjiraffer, løver, flodhest, krokodille, antiloper, villsvin og fiskeørn på veldig nært hold. Under safarien har vi også en svært spennende overnatting ute i bushen, der vi hører villdyra gjennom hele natta, og under en stjernehimmel du aldri har sett maken til!
Røyken-som-tordner: Victoria Falls kalles Mosi-oi-Tunya av de innfødte. Det kommer av dampen som går høyt til værs og det enorme lyden den gir fra seg.

Naturopplevelse: Man kommer utrolig tett på de ville dyrene i Chobe i Botswana.

Les hva tidligere Skjeberg-elev Karoline Rosenvinge Jøstne skriver om turen på sin Instagramprofil etter hjemkomst:
Jeg visste at folk hadde det vanskelig. Jeg visste at verden var urettferdig. Jeg har alltid vært klar over hvor heldige vi nordmenn er, som har vokst opp i dette landet. Jeg har jo lest om alt dette i avisene, lært om det på skolen, hørt om det på nyhetene.

Å se disse sårbare barna gjennom en TV-skjerm er likevel så fjernt fra å stå og se de rett inn i øynene. Når du står der ansikt til ansikt med de barna som rammes hardest av denne urettferdigheten, da har du ikke lenger noen fjernkontroll å strekke deg etter. Du kan ikke bare bytte kanal. Du kan ikke bare skru av TV-en.
Jeg visste at denne turen ville komme til å gjøre et sterkt inntrykk på meg, og jeg gråt, opptil flere ganger. Men jeg lo enda mer. Jeg smilte og lo, og kjente at kroppen ble fylt med en glede jeg aldri tidligere har kjent maken til.
Det å glede andre er den beste gleden, sies det. Og selv om det jo var min jobb å gjøre mitt for å glede disse barna så godt jeg kunne, så endte de opp med å glede meg minst like mye (Karoline, elev 2014-15).
Gjensidig glede: Karoline Rosenvinge Tjøste var elev og Zambiafarer skoleåret 2014-15, og hadde store opplevelser på sin studietur.