Når man har et kamera, behøver man ikke kjede seg. Man kan alltids finne på noe, enten man er i byen eller på landet. Man kan gå ut en tur og bruke f eks en makrolinse til å oppdage en ny verden. I en skog, i en hage eller i en by (eller inne) er det alltid noe spennende å fotografere. Man må bare vite hvordan man ikke bare skal se, men også legge merke til ”det usynlige”.

Form og farge
Har man en makrolinse et det utrolig mye spennende man kan gjøre. Man kan gå så nært at det man fotograferer endrer karakter og blir noe mer abstrakt. En rose blir ikke bare et rose, men form, farge og overflate. Man kan se tydelig det ellers usynlige og en ny verden åpner seg opp. Redigerer man så bort fargen, forsterkes dette inntrykket.

Nærbilde av en rose (I sort-hvitt for å gjøre bildet mer abstrakt)

Detaljene blir levende
Man kan fotografere f eks blomster, regndråper og små insekter slik at man får et enda tydeligere inntrykk av disse. Det er nesten magisk å komme så nært innpå at man tydelig kan se pollenet på en blomst eller hårene på en humle. Det er bare fantasien som setter grensene. Det er en spennende og morsom hobby.

makrofoto makro

Vanndråper og små insekter på hageblomster.

Dybdeskarphet og bokeh
Det som gjør at nærbilder med makrolinse så stilige er at man har en veldig grunn dybdeskarphet. Dette gjør at man får en veldig fin blurry bakgrunn og kul bokeh om man planlegger godt. Bokeh er en estetisk kvalitet som oppstår i lysbrytning i de deler av bildet som er ute av fokus. For å få fin bokeh er det derfor viktig med en linse med mulighet for grunn dybdeskarphet. På fotolinja har vi flere slike linser, både makro-,  normal- og zoomobjektiv.

Eksempel på bokeh: De vanndråpene som er ute av fokus skaper denne effekten pga måten lyset treffer dråpen på, kombinert med liten dybdeskarphet.

Foto som hobby
Noen dager byr været på utfordringer, så da er det ikke så kult å gå noen lang tur. I stedet har jeg vært i hagen min og sett på livet her gjennom makrolinsa. Det har vært utrolig morsomt og spennende. Ut å fotografere og så inn for å redigere. Ikke helt fornøyd, ut igjen og fotografere på nytt. Det viktige i dag var ikke noe annet enn å kose meg med foto som hobby. Det har med andre ord vært en herlig dag.


Alt utstyret i bruk på disse bildene har vi til utlån for fotoelevene på Skjeberg Folkehøyskole.

Les mer om Fotolinja HER. Sjekk også ut Fotolinja sin Instagram og Facebookside