Radio, podkast & blogging

Drømmer du om å bli programleder, utvikle din egen podkast eller bli en blogger folk legger merke til? Vil du være med på fantastiske reiser til Karibia og ut i Europa? På linja RADIO, PODKAST OG BLOGGING hjelper vi deg langt på vei for å oppfylle drømmene dine.

Enten du vil bli radiojournalist, jobbe i medierelaterte bransjer, eller rett og slett ønsker å utvikle dine ferdigheter innen radio, podkasting og blogging, er Skjeberg Folkehøyskole stedet for deg.  Vi har ett av landets mest moderne digitale radiostudioer og er den eneste utdanningsinstitusjonen i Norge som sender live på DAB+, mobil og nett. Vi har den samme teknikken og programvarene som NRK og de andre store kommersielle radiostasjonene. Hos oss får du virkelig en flying start.

Gjennom skoleåret har vi flere workshop i podkasting, blogging, lyddesign og fotografering. Vi benytter oss av flere profesjonelle aktører som blant andre redaktør og podkaster Peter Daatland i Frekvens+Filt og blogger Stine Hartmann som også er tidligere FARMEN-deltaker på TV2. Dette vil bli et år du aldri glemmer. Og ikke minst blir det gøy! 

 

Turene

Cuba

Før påske reiser vi på reportasjetur til Cuba. Her opplever vi kontrastene mellom Havanas pulserende storbyliv og det rolige landsbylivet i Vinales , hvor blant annet grottevandring og  muligheter for salsadans står på plakaten.

Les mer om noe av det du kan oppleve på Cuba gjennom hovedlærer Willy-André Martinsens blogg

 

 

 

Europa

På høsten er det du som bestemmer hvor vi reiser. I år gikk turen til vakre Dublin, hvor årets elever jobber som «utenriksreportere» for Radio Skjeberg og dokumenterer hva ungdom i Budapest er opptatt av.

 

KULE TING VI SKAL GJØRE I LØPET AV SKOLEÅRET 
RADIO: Vi har regulære direktesendinger gjennom store deler av skoleåret. Du får full opplæring i studioteknikk og programledelse. Sendingene består av ferdigredigerte innslag, telefonintervjuer, musikk og gjester i studio. Vår radiokanal RADIO SKJEBERG har nedslagsfelt over store deler av det sentrale Østlandsområdet.

Vi har også et mobilt radiostudio som vi benytter til direktesendinger fra ulike steder i distriktet, som for eksempel ungdomsfestivalen UFEST i Østfold og større idrettsarrangement.

Du kan bli akkreditert til store events som P3 Gull, Urørt, MGP, Spellemannprisen, Idol, Voice og The Stream som journalist.

Som elev på RADIO, PODKAST OG BLOGGING får du eget pressekort fra Norsk Lokalradioforbund. 

PODKAST: Podkasting er i vinden som aldri før, og vi har snekret sammen et opplegg som vil utvikle deg til å bli en god podkaster. Vi har workshop med redaktør Peter Daatland som er en av Norges mest profilerte podkastprodusenter. Her får du lære om ideutvikling, dramaturgi, fortellerteknikk og hvordan du skal pitche podkasten din. Kanskje er det du som vinner neste års kortdok-konkurranse i NRK. 

BLOGGING: Nytt av året er at vi legger opp til en grundig innføring i blogging. For å bli en god blogger må du også være god på multimedia-produksjon. Vi skal jobbe med tekst, foto, film og lyd, og gjennom året skal vi ha både workshop og prosjektundervisning i temaet med blant andre blogger og mediepersonlighet Stine Hartmann.

TV: I løpet av skoleåret vil flere av radiosendingene bli streamet direkte på nettet via Facebook eller Instagram. Vi skal også jobbe med flerkameraproduksjoner.

SOSIALE MEDIER: Sosiale medier er blitt en vesentlig del av vår hverdag. På linja er vi aktive brukere av Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat. Nettvett og etikk inngår som en del av undervisningen.

TURER: Gjennom hele skoleåret skal vi på flere ekskursjoner og turer. Vi starter med en bli-kjent-tur på et fyr i den idylliske Østfoldskjærgården og deltakelse på Radiodager I regi av NRK, P4 og Bauer Media i Oslo. Siden går det slag i slag med turer til sentrale medieinstitusjoner både i distriktet og i hovedstaden. Vi skal på to utenlandsturer. I november reiser vi på Eurotour og ved påsketider går turen til Cuba i Karibia. 

GENERELT: Du trenger ingen forkunnskaper for å gå på RADIO, PODKAST OG BLOGGING. Vi gir deg full opplæring og den tryggheten du trenger bak mikrofonen, miksebordet eller kameraet. Undervisningen er basert på at det er kort vei mellom teori og praksis. 

 

 

CUBA
Ved påsketider reiser vi på en 12 dagers tur til Cuba. Vi bor sentralt i hovedstaden Havana den først uka før vi reiser videre til provinsbyen Vinales på vest-Cuba. Opplevelsene og kontrastene er store på den fargerike karibiske øya, og denne reisen vil helt sikkert følge deg i mange år etterpå. 

Nysgjerrig på lærerne dine?
De lærerne du vil ha mest med å gjøre er Willy-André Martinsen og Snorre Walther. Her er hva fjorårselevene sa om disse to i årboken:

Lærere på Radiolinja

Willy-André Martinsen og Snorre Walther er de lærerne får mest med å gjøre på denne linja.

 

 

DETTE TRENGER DU AV UTSTYR 

Du trenger smarttelefon og SD minnekort for lagring av lydfiler, foto og video. Det er også ønskelig at du ha iMovie installert på telefonen. Det vil selvfølgelig være en fordel om du har med egen PC eller Mac.

Skjeberg Folkehøyskole har et nytt og moderne digitalt radiostudio med det samme tekniske utstyret og programvaren som NRK, P4 og RadioNorge. I tillegg er vi den eneste utdanningsinstitusjonen i Norge som har egen konsesjon for DAB+. Våre sendinger dekker hele Østfold, deler av Vestfold, Akershus og Oslo.

I vinterperioden etter jul kan du velge om du vil ut i praksis i en radioredaksjon.

Vi får besøk av flere erfarne forelesere med lang fartstid i radiobransjen. Gjennom året skal vi dra på flere ekskursjoner for å besøke ulike medieinstitusjoner, og spennende studieturer til Cuba og ut i Europa.

 

 

 • Europatur
 • Grunnleggende journalistikk
 • Opplæring i studieteknikk
 • Oppstart direktesendinger
 • Jinglekurs
 • Oslotur
 • Podcast
 • Web-TV
 • Regulære sendinger
 • Diverse Osloturer
 • Presseakkreditering på store arrangement
 • Utegående radioreportasjer på The Stream eller Idol
 • Livesendinger på U-festival eller Winter Classic
 • Live fra felt med eget mobilt radiostudio

HVA SIER TIDLIGERE ELEVER?

«Året på folkehøyskole ga meg den boosten jeg trengte til å ta sjansen på å følge drømmen...»

Odin Westby - Fotojournalist NRK

g15a1269
WILLY-ANDRE MARTINSEN | Hovedlærer Radio, podkast & blogging

Livet er en kalkulert risiko. Det er et begrep som står journalistikken nær – for du trenger mot for å publisere egne arbeider. Derfor er det et utfordrende yrke der fagkunnskap, etikk og personlighet er tre vesentlige fundamenter. Mye handler derfor om nysgjerrighet, det å søke egne grenser og bli konfrontert med egne fordommer i møtet med mennesker og miljøer.

Livet på skolen

6 GRUNNER TIL Å SØKE!

 • Spennende og varierte fag – både fagfelt og valgfag
 • Flott beliggenhet – nært tre store byer og skjærgården
 • Meget kompetente lærere og moderne utstyr
 • En annerledes skolehverdag der du møter nye folk
 • Maten vår er i toppklasse - lagd med et smil
 • Utfold deg selv - bestem over egen hverdag!

Instagrambilder fra linjen