FOTO - analog, digital, mobil

Enten du vil ta bilder for din egen del eller drømmer om et liv som fotograf; på fotolinja kan du lære hva som skal til for å få akkurat dine bilder til å skille seg fra mengden, enten det er tatt med mobilen eller et proft kamera.

Sjekk ut kontoene våre på Instagram og TikTok for å se hvordan skolehverdagen vår er.  

Fashionfoto og studio er populært blandt fotoelevene. Her har Lars Eckhoff Raahauge fotografert seg selv, og fått fantastisk sminkehjelp av Hanna Håkstad.


Gjennom skoleåret vil du få muligheten til å lære deg både 
digitalt og analogt  foto. Vi har eget mørkerom og analoge kamera dere kan låne. Du vil garantert elske mørkerommet! 

Vi har oppgaver innen alle fotosjangere, fra natur til studio, slik at du skal få prøve deg på et så bredt felt som mulig. Om du er nybegynner eller mer øvet – vi har utfordringene som passer deg. Her vil du finne din fotostil. Vi har et stort fotostudio som du fritt kan bruke, og mye proft utstyr som du får muligheten til å prøve.  

Dersom situasjonen tillater det drar vi til New York på vårparten. Her boltrer vi oss i kjente og ukjente motiver i verdens fotohovedstad. Her opplever du alt du noensinne kunne drømt om i NYC. Og litt til! Vi har utstilling og møter skandinaviske fotografer som lever av bildene sine i New York.
Bedre enn det blir det ikke!
 

Vi har også et spennende samarbeid med Bilder Nordic – School of Photography i Oslo, som gir deg mulighet til å sjekke ut en profesjonell fotoskole. 

I skoleåret bryter vi opp hverdagen med ulike dagsturer i nærmiljøet vårt. For eksempel en tur til Hvaler, festningen i Halden eller til Gamlebyen i Fredrikstad.

Analogt foto er i skuddet som aldri før. Vi har alt du trenger (inkludert kamera), for å kunne leke deg i mørkerommet.

Turene

På våren drar Fotolinja til New York og tar pulsen på verdens fotohovedstad i 14 dager. Vi er høyt og lavt i byen, og finner alle de kjente landemerkene du har sett på film og tv, men også noen ting du aldri har hørt om før.  Vi skal holde fotoutstilling, workshops, god mat og hygge, besøke historiske steder og sammen skape minner for livet.

Vi tar turen til DUMBO og Brooklyn Bridge.


New York er en by som byr på seg selv, så her mangler det aldri fotomuligheter.


Vi opplever solnedgang fra Top of the Rock.


Vi besøker selvsagt Statue of Liberty når vi er i New York.


Det er en sterk opplevelse å være på så nært hold av Frihetsgudinnen.


I New York er vi ringside på verdens største putekrig.


Energiske dansere i fri flyt på subwayen i New York.


På besøk i ett av New Yorks mange fotogallerier.


Street art i Brooklyn er en opplevelse man sent vil glemme.

I begynnelsen av skoleåret drar fotolinja på tur for å bli kjent. Der har vi en workshop i kamerateknikk, lys og komposisjon, i tillegg til å fyre bål, padle kano, spise god mat og ha fine samtaler rundt både bålet på kvelden og frokostbordet på morgenen. Utover i skoleåret reiser vi også på andre turer, med eller uten overnatting. Det er litt opp til elevgruppen hvor og når vi skal reise.

Vi øver på naturfoto når vi er på tur.


Godt å ha en hytte med alle fasiliteter.


Det sosiale er viktig på tur, og her kan man både være sosial, være ute i frisk luft og ta fine bilder.


Vakker natur inspirerer!


Gjengen samles til solnedgang.


Vi må teste litt nye ting også.


Vi har workshop i naturfoto og lærer noe av det mest grunnleggende for å forstå kamera og teknikk.


Vi må også leke litt. Her er det soloppgangen som fotograferes gjennom en krystallkule.


Nærkontakt med fugler er eksotisk for de fleste av oss.

I løpet av skoleåret drar vi på tur til Bilkirkegården i Sverige. Her finner vi enorme mengder gamle og rustne biler fra mange tiår tilbake. Stedet egner seg perfekt som kulisse til fashionfoto, men også til dokumentar-, landskap- og naturfotografi.

Bilkirkegården i Sverige er et supert sted å reise for å ta gode og spennende bilder.


Man lærer mye av å se hverandres bilder.


Ung fotograf i arbeid!


En skygge blir mer spennende med en kul innramming.

Om utenlandsturer og Covid-19:

Studieturene som står oppført under hver linje er det vi planlegger med for våren 2022, og dersom våre myndigheter mener det er forsvarlig å reise. Skjeberg Folkehøyskole setter alltid helse og sikkerhet først. Vi vil derfor ikke dra på turer som måtte ha noen som helst risiko ved seg.

Skulle det skje at den oppsatte turen ikke blir gjennomført vil skolen (lærerne + elevene) sette opp nye turer med sikre reisemål, i Norge eller andre steder som er åpnet. Denne våren (2021) skal de ulike linjene besøke Lofoten, Vestlandet og Sørlandet med egne sosiale og faglige opplegg, og der den vakre norske naturen vil stå sentralt for mange. Elevene vil ved manglende utenlandstur også få et avslag i prisen på skoleåret sammenlignet med den opprinnelige summen.

Du vil lære alt fra det grunnleggende, som kamerainnstillinger, analogt foto og mørkerom, digital bildebehandling, lyssetting og komposisjon. Videre tar vi oss til mer spesifike retninger innen foto, som fashion & makeup, streetphoto, konsert, dokumentar, studio, landskap, natur, macro, portrett, magasin og hurtigfotografering.

Alle elever som tar denne linja må ha sitt eget digitale speilreflekskamera med blender og lukkerinstillinger. I tillegg må du ha med deg stativ (et billig stativ er mer enn godt nok). Analoge kamera kan også tas med, men skolen disponerer noen som kan lånes. I tillegg har du din egen bærbare pc eller mac til redigering av bilder.

Analog film og fotopapir dekkes av skolepengene. Digitale kopier utover utstillinger betaler elevene selv.

Skolen disponerer eget mørkerom og et helt nytt fotostudio med tidsriktig utstyr, i tillegg til en iMac med alle digitale verktøy installert. Vi avslutter skoleåret med elevutstilling og produksjon av Foto-magasinet.

 • Komposisjon
 • Kamerateknikk
 • Fototurer
 • Naturfoto
 • Studio
 • Portrett
 • Analogt foto og mørkerom
 • Fotoikoner
 • Fashionfoto
 • Utstilling
 • Tur til New York
 • Utstilling
 • Magasin
 • Tur til bilkirkegården i Sverige
 • Avslutning

HVA SIER TIDLIGERE ELEVER?

Tiden min på Skjeberg ga meg drømmer om fremtiden, og motet til å jage etter dem. Hva hadde jeg gjort nå uten Skjeberg Folkehøyskole? Hvem hadde jeg vært? Hadde jeg fremdeles bodd hjemme? Hadde jeg fremdeles vært hun som bare satt inne på romme sitt? Tenkt om jeg aldri hadde møtt alle de fantastiske vennene mine. Nei, huff - alle må unne seg et år på Skjebeg Folkehøyskole.

Eline Viddal Rød - student ved Fotofagskolen i Trondheim.

JAN TORE JENSEN | Hovedlærer foto

Som hovedlærer på Foto er mitt hovedfokus å ta del i den reisen en elev gjør i gjennom skoleåret frem til å finne sitt eget fotografiske uttrykk. Et godt bilde er det vi jobber mot i det daglige, og hvordan vi sammen utvikler dette videre. Man har lov til så mye, bare man selv tør og vil. Det er slik vi kan vokse både faglig, mennesklig og sosialt.

Livet på skolen

6 GRUNNER TIL Å SØKE!

 • Spennende og varierte fag – både fagfelt og valgfag
 • Flott beliggenhet – nært tre store byer og skjærgården
 • Meget kompetente lærere og moderne utstyr
 • En annerledes skolehverdag der du møter nye folk
 • Maten vår er i toppklasse - lagd med et smil
 • Utfold deg selv - bestem over egen hverdag!

Siste fra Instagram

HEI BLOGGEN!

SE ALLE INNLEGG