FOTO

Enten du skal oppdatere bloggen, poste på instagram eller drømmer om et liv som fotograf; På fotolinja kan du, sammen med andre kreative hoder, lære hva som skal til for å få akkurat dine bilder til å skille seg fra mengden.

Gjennom skoleåret vil du få muligheten til å leke deg digitalt og analogt, både kreativt og teknisk med likesinnede, og tid til å finne ut akkurat hva du vil formidle med dine bilder.

Er du nysgjerrig på analogt foto? Vi har alt utstyret du trenger og det er lett å lære.

På vårparten drar vi til New York på en formidabel dannelsesreise. Her boltrer vi oss i kjente og ukjente motiver i  verdens fotohovedstad. Vi besøker selvsagt verdens kanskje viktigste møtested, FN, der vi får en omvisning med historisk sus. Vi går også i våre forfedres fotspor på Ellis Island og Statue of Liberty, der de fleste som utvandret fra Norge måtte gjennom for å komme til Amerika. Vi opplever heftige forestillinger på Broadway og i Harlem, og ser fantastisk kunst på museer. 

Et must i New York er å oppleve byen fra toppen av en skyskraper. I tillegg har vi en veldig kul gatekunstvandring i Brooklyn som vi avslutter ved Brooklyn Bridge i solnedgang.

Vi har et solid samarbeid med Sjømannskirken i New York. Her får vi holde utstilling og møte skandinaviske fotografer som lever av bildene sine i New York. Bedre enn det blir det ikke!

Vi har et spennende samarbeid med Bilder Nordic School of Photography som gir deg som elev mulighet til å sjekke ut en profesjonell fotoskole.

KORT SAGT:

Fashionfoto er populært på linja, enten man er i studio eller på location. Foto: Lars Eckhoff Raahauge (Makeup: Hanna Håkstad)

Turene

På våren drar Fotolinja til New York og tar pulsen på verdens fotohovedstad i 14 dager. Vi er høyt og lavt i byen, og finner alle de kjente landemerkene du har sett på film og tv, men også noen ting du aldri har hørt om før.  Vi skal holde fotoutstilling, workshops, god mat og hygge, besøke historiske steder og sammen skape minner for livet.

I New York sørger vi for å dra opp i høyden for den ultimate utsikten.


Vi tar også turen til DUMBO og Brooklyn Bridge.


Vi opplever solnedgang fra Top of the Rock.


I New York besøker vi selvsagt FN og får en omvisning på verdens viktigste møteplass.


Vi besøker selvsagt Statue of Liberty når vi er i New York.


Det finnes så utrolig mange kule folk å fotografere i New York.


Streetphoto er utrolig gøy i New York


I Brooklyn ser vi på fantastisk street art.


I New York er vi ringside på verdens største putekrig.


På besøk i ett av New Yorks mange fotogallerier.

I begynnelsen av skoleåret drar fotolinja på tur til Hvaler for å bli kjent. Mens vi er på Hvaler har vi også en workshop i kamerateknikk, lys og komposisjon. I tillegg får vi lære om fuglemerking og naturfotografering.

På Hvaler kommer vi i nærkontakt med fugl og natur på en herlig måte.


Vi har workshop i naturfoto og lærer noe av det mest grunnleggende for å forstå kamera og teknikk.


Vi må også leke litt. Her er det soloppgangen som fotograferes gjennom en krystallkule.


Elevene tester ut krystallkula i fantastisk natur på Hvaler.


Nærkontakt med fugler er eksotisk for de fleste av oss.

I løpet av skoleåret drar vi på tur til Bilkirkegården i Sverige. Her finner vi enorme mengder gamle og rustne biler fra mange tiår tilbake. Stedet egner seg perfekt som kulisse til fashionfoto, men også til dokumentar-, landskap- og naturfotografi.

Morsomme bilder får vi nok av på bilkirkegården.


Man lærer mye av å se hverandres bilder.


Bilkirkegården i Sverige er et spennende og unikt sted å oppleve for en fotograf.


Ung fotograf i arbeid!


En skygge blir mer spennende med en kul innramming.

Du vil lære alt fra det grunnleggende, som kamerainnstillinger, analogt foto og mørkerom, digital bildebehandling, lyssetting og komposisjon. Videre tar vi oss til mer spesifike retninger innen foto, som fashion & makeup, streetphoto, konsert, dokumentar, studio, landskap, natur, macro, portrett, magasin og hurtigfotografering.

Alle elever som tar denne linja må ha sitt eget digitale speilreflekskamera med blender og lukkerinstillinger. I tillegg må du ha med deg stativ (et billig stativ er mer enn godt nok). Analoge kamera kan også tas med, men skolen disponerer noen som kan lånes. I tillegg har du din egen bærbare pc eller mac til redigering av bilder.

Analog film og fotopapir dekkes av skolepengene. Digitale kopier utover utstillinger betaler elevene selv.

Skolen disponerer eget mørkerom og et helt nytt fotostudio med tidsriktig utstyr, i tillegg til en iMac med alle digitale verktøy installert. Vi avslutter skoleåret med elevutstilling og produksjon av Foto-magasinet.

 • Komposisjon
 • Kamerateknikk
 • Tur til Hvaler
 • Naturfoto
 • Studio
 • Portrett
 • Fotoikoner
 • Fashionfoto
 • Analogt foto og mørkerom
 • Utstilling
 • Tur til New York
 • Utstilling
 • Magasin
 • Tur til bilkirkegården i Sverige
 • Avslutning

HVA SIER TIDLIGERE ELEVER?

Tiden min på Skjeberg ga meg drømmer om fremtiden, og motet til å jage etter dem. Hva hadde jeg gjort nå uten Skjeberg Folkehøyskole? Hvem hadde jeg vært? Hadde jeg fremdeles bodd hjemme? Hadde jeg fremdeles vært hun som bare satt inne på romme sitt? Tenkt om jeg aldri hadde møtt alle de fantastiske vennene mine. Nei, huff - alle må unne seg et år på Skjebeg Folkehøyskole.

Eline Viddal Rød - student ved Fotofagskolen i Trondheim.

g15a1259
JAN TORE JENSEN | Hovedlærer foto

Som hovedlærer på Foto er mitt hovedfokus å ta del i den reisen en elev gjør i gjennom skoleåret frem til å finne sitt eget fotografiske uttrykk. Et godt bilde er det vi jobber mot i det daglige, og hvordan vi sammen utvikler dette videre. Man har lov til så mye, bare man selv tør og vil. Det er slik vi kan vokse både faglig, mennesklig og sosialt.

Livet på skolen

6 GRUNNER TIL Å SØKE!

 • Spennende og varierte fag – både fagfelt og valgfag
 • Flott beliggenhet – nært tre store byer og skjærgården
 • Meget kompetente lærere og moderne utstyr
 • En annerledes skolehverdag der du møter nye folk
 • Maten vår er i toppklasse - lagd med et smil
 • Utfold deg selv - bestem over egen hverdag!

Siste fra Instagram