Hverdagen

EN FELLES START PÅ DAGEN
Vi har en felles start på dagen med morgensamling. Dette skjer i skolens auditorium 08.30 alle hverdager, etter frokost. Her utveksles praktiske informasjoner og beskjeder, og vi får en historie eller et foredrag fra en elev eller en lærer.

FELLESAKTIVITETER
I tillegg til undervisningen på linjen og i valgfag deltar alle elevene i ulike faste periodiske fellesaktiviteter som er en viktig del av hverdagslivet og fellesskapet ved skolen.

MORGENSAMLING
Alle hverdager starter med morgensamling kl. 08.30-09.00 i skolens auditorium. Her utveksles praktiske informasjoner og beskjeder. En lærer eller en elev har morgensamling om et selvvalgt emne. En hyggelig felles start på dagen.

FORUM
Noen torsdags kvelder avholdes forum som kan inneholde ulike felles arrangement som sceneunderholdning fra elever på linjene, konserter, teaterforestillinger, foredrag om aktuelle tema eller debatter.

SEMINARER OG TURER
I løpet av skoleåret blir det arrangert ulike helgeseminarer. Det kan være seminarer om konflikthåndtering, street art, feminisme, mafiahelg, miljø, bærekraft og årets bøsseaksjon. Det blir også arrangert fellesturer til vår vakre skjærgård på Hvaler, Oslo og til ulike natur- og kulturområder i Østfold. Elevene har via elevrådet stor innflytelse på innholdet i fellesaktivitetene.

Hver høst legger vi opp til en bli-kjent-tur der vi reiser til Hvaler. Her er målet å bli kjent og utfordret gjennom samarbeid. Det legges også opp til volleyballturnering, felles grilling, bålkos på kvelden, kano på sjøen for de som vil og bading for de som er glade i å bade.

Skjærgård! Skjeberg har en god del skjærgård i sitt nærområde kun 10 minutt fra skolen. Her er det rom for mange aktiviteter, eller kun nyte fellesskapet, sol, strand og en god is! 


Høstfjellet: På høsten pakker vi oss sammen i et par busser og drar til fantastiske vakre Gjendesheim. Her kan du få oppleve både Besseggen og rafting i Sjoa (se nedenfor)!


Rafting i Sjoa: Her er Skjeberg-elevene på fullfart ned Sjoa under en av dagene på høstturen. Spennende og vått kan vi oppsummere med!

Hver vinter reiser vi på vintertur. I Østfold er det ikke snøgaranti, så for at du som elev en gang i løpet av året skal være sikret muligheten til å gå på langrenn, stå alpint eller ake reiser til vinterland. Denne turen gir et hverdagsbrudd du vil minnes i lang tid fremover, der du kan stå alpint, langrenn, ake, få frisk luft og grille.

ELEVENGASJEMENT
Din viktigste investering dette skoleåret er å bli med på det som skjer på skolen. Vi ønsker et levende elevmiljø, der du har muligheten til å sette preg på ditt skoleår. Du er hjertelig velkommen til å dra i gang ulike aktiviteter sammen med andre. Om det er strikkecafè, spillkveld, turneringer i gymsalen eller en filmkveld – det er opp til deg og dine medelever. Et godt elevmiljø avhenger at folk blir med og bidrar, og det starter med deg. Bli med på de aktivitetene som blir dratt i gang!

Vi har tre typer organisert aktivitet på skolen; linjer, valgfag og fellesaktiviteter.
Dagene er delt opp i “økter” på to eller tre timer, og vi holder pause når det passer inn i arbeidet.

Det faglige er en veldig viktig del av vår hverdag. Det er viktig for oss at du opplever at hverdagene er preget av fagene du velger. Dette gjelder både linjefag og valgfag. Fire dager i uken har du linjefag og en dag i uken er det kun valgfag.

I helgene har vi seminarer, og de er som oftest på lørdag, og noen helger er det både lørdager og søndager.

Mat er viktig på Skjeberg Folkehøyskole!
Midt på dagen har vi en lunsjpause fra 11.15. Det serveres mat fra kl. 11.15. Du som elev bidrar som ukevert, som betyr at du blant annet er med på oppvask etter lunsj, middag og kvelds. Dette rulleres på de ulike linjene. 5-6 uker i løpet av skoleåret er din linje ukeverter.
Den siste halvtimen av lunsjen settes av til korridorvask og oppvask. Korridorvask fordeles på de som bor på korridoren, og da skal en av de som bor på korridoren vaske gang, fellesområde og trappegang. Dette gjør du kanskje tre ganger i løpet av året.

I vår nye spisesal serveres middag kl. 15.30 og kvelds kl. 19.30.
Dagen rundes av klokken 22.30. Da starter tilsynslæreren låserunden, og alle undervisningsrom, studioer og verksteder stenges.

I tillegg til undervisningen på linjene og i valgfag, deltar du på ulike fellesaktiviteter.
Noen torsdags kvelder inviterer vi til Forum, et arrangement som kan inneholde nesten hva som helst. Noen ganger samles vi i gymsalen og ser på sceneunderholdning fra elever og lærere, andre ganger kommer det gjesteforelesere utenfra. Forum kan være konserter, teaterforestillinger, filmer, og kanskje noe helt nytt som du foreslår?
I løpet av skoleåret blir det arrangert ulike seminarer og elevhelger som varer i en til to dager. Det blir også arrangert fellesturer til den skjærgården på Hvaler, til Oslo og til ulike natur- og kulturområder i Østfold.

Skoleåret starter i august og slutter i mai. Vi har det som kalles for komprimert skoleår. Det betyr at vi har like mange skoledager som andre skoler, men i og med at vi også har helgeundervisning, oppleves året som litt kortere.

I høst- og vinterperioden har du 17 timer på linje og 4-6 timer med valgfag – du kan ha flere timer om du selv ønsker. Vi har to valgfagsperioder. Den første starter i august, den andre starter i november. Du velger nye valgfag når vi går over i vinterperioden.

I vårperioden rettes fokus mot linjene, og det er mer linjetimer og prosjektrelatert arbeid. Noen linjer har praksisuke, der du kan prøve deg i en bedrift. Eksempler på dette er elevene på Radio, Podkast og mobil-reporter som har praksis i en radiokanal, eller elever på Sportsjournalistikk og idrett jobber i sportsredaksjonen i en avis.
I løpet av vårperioden er det “reiseperiode”, der alle linjene er på studiereise. Det jobbes med både for- og etterarbeid i forbindelse med studiereisene.

I tillegg til organisert opplegg kan du som elev være med på å forme skoleåret. Vi har satt av tid til elevstyrte arrangementer. Vi oppfordrer deg som elev til å dra i gang aktiviteter, og vi utfordrer elevrådet til å ta aktivt ansvar for elevmiljøet. Det kan arrangeres temakvelder, turneringer, diskusjonsgrupper også videre.

Vi ønsker at skolens skal gi deg elev inntrykk som er dagsaktuelle. Derfor jobber vi for at vi skal være fleksible, slik at vi kan forandre på timeplanen for å rydde plass til dagsaktuelle emner.

Vi er så heldige at vi samarbeider med Den Kulturelle Skolesekken. Flere ganger i løpet av året opplever vi ulike kulturelle arrangement. Dette kan være teaterforestillinger, filmvisninger, konserter eller kunstutstillinger.