Media

Har du lyst til å lære deg mer om journalistikk? Kan du tenke deg å produsere radiosendinger, lage innslag både for radio og TV? Trenger du inspirasjon for å få fart på Youtube-kanalen din eller ser du etter kreative samarbeidspartnere? Hva med å intervjue artister og kjendiser på rød løper i Oslo?  Dette året gir vi deg en kickstart inn i mediebransjens fagområder og her skal du få boltre deg i oppgaver som er relevante for en bransje i stor utvikling.  Du skal få boltre deg i et flunkende nytt TV-studio (innkjøpt januar 2020) hvor vi skal sende LIVE så ofte som mulig.

Bilder fra aktiviteter vi gjør og skal gjøre på Media

Her vil du få erfaring fra roller som produsent, programleder, klipp og regi.  Vi skal også produsere masse god radio på vår egen radiokanal, Radio Skjeberg – hvor du får prøvd deg som produsent, tekniker, programleder og utegående reporter. Podkast er også et område som vi skal bruke mye tid på. Her får du full opplæring i alt fra  studioavvikling, programkonsept til publisering. Dette er gøy!

Vi skal samarbeide med flere store institusjoner hvor vi skal bidra i alle roller mtp. produksjon. Sarpsborg Scene er en av dem og her får du mulighet til å avvikle en flerkamera-produksjon av en konsert eller lære deg og skru lyd og lys med profesjonelle aktører tilstede.

Liker du sport så har vi etablert et samarbeid med både Sarpsborg 08 og Sparta Warriors (ishockey) hvor du skal få prøve deg både som akkreditert presse-fotograf og journalist i løpet av skoleåret.

Folkehøyskole er først og fremst et skoleår hvor du skal teste ut om fagområdet du interesserer deg for er noe å satse på. På Skjeberg Folkehøyskole trenger du ingen forkunnskaper det holder med å være nysgjerrig. Gjør deg klar for et spennende år hvor du garantert ikke kommer til å angre på. Helt til slutt.. Det er godt humør-garanti på denne linjen!!

  

Åpning av radiostudio høsten 2019 Radio Skjeberg

Her er noe av de viktigste temane vi skal innom:

I februar får du sjansen til å være i praksis på en medierelatert arbeidsplass, innen det feltet du interesserer deg mest for. Kanskje du også havner i NRKP3-redaksjonen slik som våre tidligere elever Kristian Broderstad Tysil?     eller  nyansatt  i NRK P3 (våren 2020) Ingrid Simensen. Begge jobber i dag i NRK P3.

På våren drar vi på studietur til London. Her skal vi jobbe tett på storbyens mangfoldige kulturliv med konserter, teater, sportsarrangement og ikke minst shoppinggater. Og besøke noen av Londons mest interessante severdigheter, universitet og ett av Londons store mediehus. London sover aldri, og vi skal være der – tør du å bli med i “Jack the Rippers fotspor etter mørkets frembrudd? Vi skal også ut av storbyen – kanskje vi løser mysteriet rundt Stonehenge?

Du trenger som tidligere nevnt ingen forkunnskaper! Vi gir deg full opplæring og den tryggheten du trenger for å trives på Media!

Dette vil bli et år du aldri glemmer. Og ikke minst –  det blir gøy! 

Se flere bilder fra linjeaktiviteter her: 

 

Turene

London++

På våren reiser vi på studietur til London og Sør-England.  Her skal vi benytte oss av Londons svært så mangfoldige kulturliv til både både jobb og opplevelse. Hva med å lage PodCast fra konsert med et av dine favorittband, eller lage radioreportasje fra en av Londons mange shoppinggater?  Et besøk til et av London store mediehus hører med, og en omvisning i et av verdens største filmstudioer i fotsporene til Harry Potter? Du skal være med og planelegge turen, og hvilke arrangement du vil jobbe med under turen. 

 

Mangfoldig og spennende: “Den som er lei London, er lei livet” heter det. London byr på utallige muligheter til å jobbe med ulike former for medieproduksjon. Eller besøke filmmuseum, universitet og de største mediehusene…


Harry Potter: Et besøk i Warner Bros. Studios i Watford på jakt etter Harry Potter “spots” kan bli en spennende og morsom dag!


Portobello Road: Markeder er det mange av i London. Spennende shopping eller utgangspunkt for en PodCast fra det ekte London!

KULE TING VI SKAL GJØRE I LØPET AV SKOLEÅRET 
Først av alt – du trenger ingen forkunnskaper for å gå på MEDIA.  Vi tilpasser opplegget slik at du får prøvd deg fram i ditt tempo, enten du vil gå LIVE med en gang eller øve i trygge rammer på skolen til du er klar.
Du får full opplæring i alle programmer og teknikken vi benytter oss av.  Vi skal gå så mye som mulig LIVE og vi satser på mange og  korte prosjekter fram til jul. Deretter kan du spesialisere deg innenfor temaet du synes var mest interessant.
LIVE-produksjonene vi skal lage kan bestå av ferdigredigerte youtube-videoer, LIVE intervjuer fra gata, “Topp 10”  musikkprogram eller radiosendinger på direkten slik som P3morgen gøyaliteter og gjester i studio.
Vår radiokanal RADIO SKJEBERG, som vi har ansvar for, har sendinger på nett og mobil, og har et stort potensiale.

Vi har også et mobilt radiostudio som gir muligheter for direktesendinger fra ulike arrangementer og røde løpere.

Du blir akkreditert som journalist/fotograf til store events som P3 Gull, Urørt, MGP, Spellemannprisen, Idol, The Voice, Stjernekamp og The Stream som journalist. 

PODKAST: Podkasting er i vinden som aldri før, og vi har snekret sammen et opplegg som vil utvikle deg til å bli en god podkaster. Vi har workshop med redaktør Peter Daatland som er en av Norges mest profilerte podkastprodusenter. Her får du lære om ideutvikling, dramaturgi, fortellerteknikk og hvordan du skal pitche podkasten din.

BLOGGING: Du får opplæring og muligheten til å lære om blogging. Om du allerede har en egen blogg, eller vil lære om det, har du muligheten og tiden til det her!

TV: I løpet av skoleåret vil flere av radiosendingene bli streamet direkte på nettet via Facebook eller Instagram. Vi skal også jobbe med flerkameraproduksjoner i nytt TV-studio.

SOSIALE MEDIER: Sosiale medier er blitt en vesentlig del av vår hverdag. Nettvett og etikk inngår som en del av undervisningen.

TURER: Gjennom hele skoleåret skal vi på flere ekskursjoner og turer. Vi starter med en bli-kjent-tur på et fyr i den idylliske Østfoldskjærgården og vi skal ha flere Oslo-turer der vi besøker ulike mediehus, som for eksempel NRK og TV2. På våren går turen til London og Sør-England.

DETTE TRENGER DU AV UTSTYR 

Du trenger smarttelefon og SD minnekort for lagring av lydfiler, foto og video.Du trenger også egen Mac eller PC

Skjeberg Folkehøyskole har et nytt og moderne digitalt radiostudio med det samme tekniske utstyret og programvaren som NRK, P4 og Radio Norge. Har du eget utstyr du benytter deg av til f.eks Youtubing eller Podkast så ta det gjerne med.
Skjeberg Folkehøyskole er eid av Viken Fylkeskommune og har utarbeidet avtaler med både Microsoft og Adobe. Det betyr at du som registrert elev får en elevlisens på både Officepakka og full Adobepakke, som er de hovedverktøyene vi tar høyde for å benytte under skoleåret.

I vinterperioden etter jul skal du ut i praksis. Du kan velge deg et sted som passer og det kan være lurt å være ute i god tid. Praksisperioden gjennomføres i uke 7.  

Vi får besøk av flere erfarne forelesere med lang fartstid i mediebransjen. Gjennom året skal vi dra på flere ekskursjoner for å besøke ulike medieinstitusjoner.

 • LIVEstreaming
 • Grunnleggende journalistikk
 • Redaksjonsarbeid
 • Opplæring i radiostudio
 • InDesign
 • Youtube
 • Podcast
 • Redigering av lyd og bilde
 • SoMe
 • Foto
 • LIVEstream fra arrangement
 • Web-TV
 • LIVE radio studio
 • LIVE radio fra mobilstudio
 • Flerkameraproduksjon
 • Drone
 • Presseakkreditering for rød løper
 • Besøk mediehus - NRK, VG, TV2
 • LIVE-update fra idrett
 • Fotobok/magasin/utstilling
 • Praksis i redaksjon/mediehus

HVA SIER TIDLIGERE ELEVER?

«Året på folkehøyskole ga meg den boosten jeg trengte til å ta sjansen på å følge drømmen...»

Odin Westby - Fotojournalist NRK

Snorre Walter
SNORRE WALTHER| Hovedlærer Media

Alle burde unne seg et år på folkehøyskole. Dette året får du tid til å stoppe opp litt, reflektere over hva du vil bli, treffe likesinnede og få nye impulser. Etter ni måneder vil jeg tørre å påstå at du er bedre rustet for et studentliv, arbeidsliv eller bare som menneske. Gi deg selv dette året er min anbefaling!

Livet på skolen

6 GRUNNER TIL Å SØKE!

 • Spennende og varierte fag – både fagfelt og valgfag
 • Flott beliggenhet – nært tre store byer og skjærgården
 • Meget kompetente lærere og moderne utstyr
 • En annerledes skolehverdag der du møter nye folk
 • Maten vår er i toppklasse - lagd med et smil
 • Utfold deg selv - bestem over egen hverdag!

Instagrambilder fra linjen