Sportsjournalistikk og idrett

 

Premier League Live: London Olympic Stadium som er hjemmebane for West Ham United kan være et mål for studieturen til London dersom det blir mulig å reise vinteren 2021-22. Her fra en PL-kamp mot Leicester.

Drømmer du om å jobbe med de beste? Som elev ved Sportsjournalistikk og idrett får du en unik mulighet til å intervjue noen av de største stjernene i norsk idrett. Vi samarbeider med eliteserieklubber i alle de største lagidrettene, slik at våre elever blir akkreditert på lik linje med profesjonelle journalister fra de store mediehusene. De siste årene har våre elever blant annet fulgt Sarpsborg 08s eventyr i Europa, sammen med presse fra hele verden.

Tett på: Gjennom samarbeid med Sarpsborg 08, Sparta Ishockey eller Halden Topphåndball kommer du som elev tett på spillere og trenere. Her fra en tidligere UEFA-cupkamp mellom Besiktas og Sarpsborg 08 på Sarpsborg Stadion.

De har intervjuet landslagsspillere som Stefan Johansen. Pål Andrè Helland og Moi Elyounoussi. I løpet av året reiser vi på fotballtur til England for å se Premier League og noen av fotballens aller største stjerner i aksjon. Under vår spennende studietur til Zambia, «The Real Africa», får elevene et helt annet perspektiv på hva idrett, og spesielt fotball, kan bety i hverdagen for noen av verdens fattigste barn. Dersom du er interessert i  sport, liker å ta bilder, lage podcast, produsere TV-sendinger, være programleder, kommentator, skrive blogg og filme så kan vi love deg et drømmeår.

Det blir tre treningsøkter hver uke. Aktivitetene veksler mellom fotball, som er en hovedidrett gjennom hele året, volleyball, squash, curling, hockeypockey og innebandy. Vi spiller mot andre skoler og er med på både fotball- og volleyballturneringer.

Vil du bli en av disse? Her er elever fra Sportsjournalistikk og idrett fra Skjeberg Folkehøyskole på eliteseriekamp på Sarpsborg Stadion. Noen er akkreditert som fotografer, andre som journalister.

Turene

Idrett handler ikke alltid om flotte scoringer og sekundstrid. I Lusaka (Zambia) er det flere organisasjoner som bruker idrett som virkemiddel for å bedre barn og ungdoms livskvalitet i en hverdag preget av håpløs fattigdom. Bauleni United Sports Academy (BUSA) er en slik organisasjon. Vårt program i Zambia rommer studier av hvordan BUSA jobber i praksis. Som elev skal du bidra med undervisning innen et område du er god på, delta på workshops med afrikansk ungdom, trene og arrangere fotballturnering for vanskeligstilte og fattige barn. Det blir også tid til spennende naturopplevelser i Chobe nasjonalpark i Botswana og ved Victoria Falls. Du kan forvente nærkontakt med både elefanter og andre ville dyr. Under oppholdet skal du også skrive reisebrev for hjemmesiden samt reportasjer til vårt Zambia-magasin. Det blir alltid masse flotte bilder fra denne turen og vi lager en stilig, offentlig fotoutstilling når vi kommer hjem.

I november drar Sportsjournalistikk og idrett på studietur til England og London. London oser av fotball, med kjente lag som Chelsea, Tottenham, Arsenal eller West Ham. I tillegg til mange andre lag i lavere divisjoner som kan være artig å besøke om det passer prgrammet. Her får du sett Premier League fra tribunen og vi besøker noen av verdens mest kjente stadioner som Wembley, Stamford Bridge eller Emirates.  Parallelt med stadionbesøk og kamper jobber vi med journalistikk inn mot kampene for på produsere magasin, TV-sending eller PodCast etter at vi kommer hjem. En storslagen tur spekket med fotball, opplevelser, og spennende journalistikk! 

 

 

 

 

Om utenlandsturer og Covid-19:

Studieturene som står oppført under hver linje er det vi planlegger med for våren 2022, og dersom våre myndigheter mener det er forsvarlig å reise. Skjeberg Folkehøyskole setter alltid helse og sikkerhet først. Vi vil derfor ikke dra på turer som måtte ha noen som helst risiko ved seg.

Skulle det skje at den oppsatte turen ikke blir gjennomført vil skolen (lærerne + elevene) sette opp nye turer med sikre reisemål, i Norge eller andre steder som er åpnet. Denne våren (2021) skal de ulike linjene besøke Lofoten, Vestlandet og Sørlandet med egne sosiale og faglige opplegg, og der den vakre norske naturen vil stå sentralt for mange. Elevene vil ved manglende utenlandstur også få et avslag i prisen på skoleåret sammenlignet med den opprinnelige summen.

Liker du idrett og drømmer om å jobbe på sporten i en avis eller på tv, er dette ditt år. Du får lære mer om sportsjournalistikk og utfolde deg idrettsmessig. Vi reiser på fotballtur til England og en spennende studietur til Zambia.

Det blir flere treningsøkter hver uke. Aktivitetene veksler mellom hovedidretten fotball, volleyball, squash, curling, hockeypockey og innebandy. Vi spiller mot andre skoler og er med på både fotball- og volleyballturneringer.

Det er et krav at elevene stiller med eget digitalt kamera (helst speilrefleks). Vi anbefaler på det sterkeste at du som elev ved linjen tar med egen bærbar datamaskin (laptop). Dette vil gjøre din egen arbeidssituasjon enklere og mer fleksibel både med skriving og bildebehandling. Vi får også bruk for fotballutstyr og treningstøy for inne- og utebruk.

 • Grunnleggende opplæring i journalistikk
 • Dekke fotball, ishockey og håndball på toppnivå.
 • Gi ut avis og magasin
 • Podcast, TV, radio
 • Sportsfoto og akreditering til eliteserien
 • Aktiv idrett (fotball hovedidrett)
 • Fotballtur til London
 • Økt kunnskap om Zambia
 • Digitalt fokus
 • Radio og nett-TV
 • Zambiareise
 • Magasin
 • Kreativ skriving
 • Featurereportasjer
 • Fotball, Ishockey, Curling

HVA SIER TIDLIGERE ELEVER?

«Året på folkehøyskole ga meg den boosten jeg trengte til å ta sjansen på å følge drømmen...»

Odin Westby - Fotojournalist NRK

Thomas Lilleby | Hovedlærer Sportsjournalistikk

Jeg tok min journalistutdanning ved Gimlekollen mediasenter og hadde deretter pressetjeneste i Forsvaret, før jeg begynte å jobbe i lokalavis. Jeg har også en lang rekke med etterutdanningskurs fra Institutt for Journalistikk. Jeg har mer enn 25 års erfaring som journalist. I over 20 av disse har jeg jobbet med sport. Jeg synes det er svært givende å jobbe med ungdom og gleder meg til å dele av mine erfaringer og bruke mitt kontaktnett sammen med elevene på Skjeberg Folkehøyskole. Jeg kan love at vi skal åpne mange dører, som gir elevene et realistisk innblikk i hverdagen som sportsjournalist.

Livet på skolen

6 GRUNNER TIL Å SØKE!

 • Spennende og varierte fag – både fagfelt og valgfag
 • Flott beliggenhet – nært tre store byer og skjærgården
 • Meget kompetente lærere og moderne utstyr
 • En annerledes skolehverdag der du møter nye folk
 • Maten vår er i toppklasse - lagd med et smil
 • Utfold deg selv - bestem over egen hverdag!

Siste fra Instagram

HEI BLOGGEN!

SE ALLE INNLEGG