Sportsjournalistikk og idrett

 

Premier League Live: London Olympic Stadium som er hjemmebane for West Ham United kan være et mål for studieturen til London. Her fra en PL-kamp mot Leicester.

Drømmer du om å jobbe med de beste? Som elev ved Sportsjournalistikk og idrett får du en unik mulighet til å intervjue noen av de største stjernene i norsk idrett. Vi samarbeider med eliteserieklubber i alle de største lagidrettene, slik at våre elever blir akkreditert på lik linje med profesjonelle journalister fra de store mediehusene. De siste årene har våre elever blant annet fulgt Sarpsborg 08s eventyr i Europa, sammen med presse fra hele verden.

Tett på: Under UEFA-kampen mot Besiktas på Sarpsborg Stadion høsten 2018, var flere elever akkreditert som fotografer og journalister.

De har intervjuet landslagsspillere som Stefan Johansen. Pål Andrè Helland og Moi Elyounoussi. I løpet av året reiser vi på fotballtur til England for å se Premier League og noen av fotballens aller største stjerner i aksjon. Under vår spennende studietur til Zambia, «The Real Africa», får et helt annet perspektiv på hva idrett, og spesielt fotball, kan bety i hverdagen for noen av verdens fattigste barn. Dersom du er interessert i både sport, liker å ta bilder, skrive blogg og filme så kan vi love deg et drømmeår.

Det blir tre treningsøkter hver uke. Aktivitetene veksler mellom fotball, som er en hovedidrett gjennom hele året, volleyball, squash, curling, hockeypockey og innebandy. Vi spiller mot andre skoler og er med på både fotball- og volleyballturneringer.

Vil du bli en av disse? Her er elever fra Sportsjournalistikk og idrett fra Skjeberg Folkehøyskole på eliteseriekamp på Sarpsborg Stadion. Noen er akkreditert som fotografer, andre som journalister.

Turene

Idrett handler ikke alltid om flotte scoringer og sekundstrid. I Lusaka (Zambia) er det flere organisasjoner som bruker idrett som virkemiddel for å bedre barn og ungdoms livskvalitet i en hverdag preget av håpløs fattigdom. Bauleni United Sports Academy (BUSA) er en slik organisasjon. Vårt program i Zambia rommer studier av hvordan BUSA jobber i praksis. Som elev skal du bidra med undervisning innen et område du er god på, delta på workshops med afrikansk ungdom, trene og arrangere fotballturnering for vanskeligstilte og fattige barn. Det blir også tid til spennende naturopplevelser i Chobe nasjonalpark i Botswana og ved Victoria Falls. Du kan forvente nærkontakt med både elefanter og andre ville dyr. Under oppholdet skal du også skrive reisebrev for hjemmesiden samt reportasjer til vårt Zambia-magasin. Det blir alltid masse flotte bilder fra denne turen og vi lager en stilig, offentlig fotoutstilling når vi kommer hjem.

I november drar Sportsjournalistikk og idrett på studietur til England og London. London oser av fotball, med kjente lag som Chelsea, Tottenham, Arsenal eller West Ham. I tillegg til mange andre lag i lavere divisjoner som kan være artig å besøke om det passer prgrammet. Her får du sett Premier League fra tribunen og vi besøker noen av verdens mest kjente stadioner som Wembley, Stamford Bridge eller Emirates.  Parallelt med stadionbesøk og kamper jobber vi med journalistikk inn mot kampene for på produsere magasin, TV-sending eller PodCast etter at vi kommer hjem. En storslagen tur spekket med fotball, opplevelser, og spennende journalistikk! 

 

 

 

 

Liker du idrett og drømmer om å jobbe på sporten i en avis eller på tv, er dette ditt år. Du får lære mer om sportsjournalistikk og utfolde deg idrettsmessig. Vi reiser på fotballtur til Barcelona og en spennende studietur til Zambia.

Det blir flere treningsøkter hver uke. Aktivitetene veksler mellom hovedidretten fotball, volleyball, squash, curling, hockeypockey og innebandy. Vi spiller mot andre skoler og er med på både fotball- og volleyballturneringer.

Det er et krav at elevene stiller med eget digitalt kamera (helst speilrefleks). Vi anbefaler på det sterkeste at du som elev ved linjen tar med egen bærbar datamaskin (laptop). Dette vil gjøre din egen arbeidssituasjon enklere og mer fleksibel både med skriving og bildebehandling. Vi får også bruk for fotballutstyr og treningstøy for inne- og utebruk.

 • Grunnleggende opplæring i journalistikk
 • Dekke fotballkamper og ishockey
 • Gi ut avis
 • Nettavis/Blogg/Videoreportasje
 • Sportsfoto og akreditering til eliteserien
 • Aktiv idrett (fotball hovedidrett)
 • Fotballtur til London
 • Økt kunnskap om Zambia
 • Digitalt fokus
 • Radio og nett-TV
 • Zambiareise
 • Magasin
 • Kreativ skriving
 • Featurereportasjer
 • Fotball, Ishockey, Curling

HVA SIER TIDLIGERE ELEVER?

«Året på folkehøyskole ga meg den boosten jeg trengte til å ta sjansen på å følge drømmen...»

Odin Westby - Fotojournalist NRK

Thomas Lilleby
Thomas Lilleby | Hovedlærer Sportsjournalistikk

Jeg tok min journalistutdanning ved Gimlekollen mediasenter og hadde deretter pressetjeneste i Forsvaret, før jeg begynte å jobbe i lokalavis. Jeg har også en lang rekke med etterutdanningskurs fra Institutt for Journalistikk. Jeg har mer enn 25 års erfaring som journalist. I over 20 av disse har jeg jobbet med sport. Jeg synes det er svært givende å jobbe med ungdom og gleder meg til å dele av mine erfaringer og bruke mitt kontaktnett sammen med elevene på Skjeberg Folkehøyskole. Jeg kan love at vi skal åpne mange dører, som gir elevene et realistisk innblikk i hverdagen som sportsjournalist.

Livet på skolen

6 GRUNNER TIL Å SØKE!

 • Spennende og varierte fag – både fagfelt og valgfag
 • Flott beliggenhet – nært tre store byer og skjærgården
 • Meget kompetente lærere og moderne utstyr
 • En annerledes skolehverdag der du møter nye folk
 • Maten vår er i toppklasse - lagd med et smil
 • Utfold deg selv - bestem over egen hverdag!